Belka
Piątek, 29 Marca 2024   imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Międzyrzecz: Poznajmy kulinarne hity województwa lubuskiego

Data publikacji: 2018-08-11, Data modyfikacji: 2018-08-12
A A AWydrukDrukuj  
 
Nie masz jeszcze planów na weekend? W najbliższą niedzielę o 9:30 w skansenie w Ochli wystartuje kolejna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – smaki regionów 2018”. Czeka nas niezwykle smaczna niedziela. 12 sierpnia w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze – Ochli odbędzie się finał XVIII edycji konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną. Nagrody zwycięzcom wręczy marszałek Elżbieta Anna Polak. W programie także degustacje, występy kapel ludowych i pokazy kulinarne. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa. Do konkursu gastronomicznego zgłosiło się 6 drużyn. Do konkursu z produktami wpłynęło 29 zgłoszeń od 23 wystawców. Do odznaczenia nagrodą „Perła 2018” nominowanych zostało 12 produktów. Wręczenie nagrody „Perła 2018” odbędzie się podczas targów Smaki Regionów, 30 września w Poznaniu. Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Produkty te muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy też małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Regionalne Potrawy – to kategoria, która ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma to przyczynić się do promowania lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię, oraz budowy produktu turystycznego i marki regionu. Organizatorami konkursu są: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.  Program:09:30 – Występ kapeli „Bajer”10:00 – Uroczyste rozpoczęcie finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”10:30 – Występ kapeli „Bajer”11:00 – Pokaz kulinarny „Kuchnia lubuska – śliwki, jabłka, borówki: w knedlach”12:00 – Konkursy z udziałem publiczności: obieranie jabłka na najdłuższą skórkę, pestkowanie śliwek na czas, rozpoznawanie przypraw, nawlekanie makaronu na nitkę, nalewanie soku do butelki łyżką12.30 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC14.00 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC14.30 – Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczanie nagród dla laureatów Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów15.00 – Zakończenie imprezy. Podczas imprezy organizatorzy przewidzieli także: degustację grochówki, knedli, bigosu. Będzie także ognisko z kiełbaskami. Artykuł Międzyrzecz: Poznajmy kulinarne hity województwa lubuskiego pochodzi z serwisu Ziemia Międzyrzecka.

Pełna treść wiadomości na: miedzyrzecz.biz/?p=27542
miedzyrzecz.biz, Źródło artykułu: miedzyrzecz.biz
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    międzyrzecki

    Powiat międzyrzecki – powiat w województwie lubuskim ze stolicą w Międzyrzeczu. Zaliczają się do niego gminy Międzyrzecz, Skwierzyna, Trzciel, Bledzew, Przytoczna, Pszczew oraz miasta Międzyrzecz, Skwierzyna i Trzciel. W powiecie przeważającą część stanowią lasy.

    Ciekawostką historyczną, a tym samym atrakcją turystyczną są bryły bunkrów i wielokilometrowe zapory przeciwczołgowe. Najbardziej znanym zabytkiem jest zamek w Międzyrzeczu oraz muzeum, w którym możemy znaleźć największą w Polsce kolekcję portretów trumiennych. Wypoczynek na łonie natury zapewnia Pszczewski Park Krajobrazowy oraz Puszcza Notecka.

    Do powiatu prowadzą drogi krajowe S3, DK24, DK92 oraz kilka dróg wojewódzkich.

     

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola